Чоп

Матеріал з Вікіпедія
Чоп
Чоп
Ерб Прапор
Герб Чопа Прапор Чопа
Основны інформації
48°26'0"N, 22°12'0"E
КраїнаУкраїна
Админединка Закарпатьска область, Чопська міська громада (область України)
Админцентр дляЧопська міська громада
Жытелїв 8 626 (1 януар 2022)[1]
Розлога 6,19
Часова зонаUTC+2, UTC+3
Надморьска вышка 106 метер
Братьскы містаЗагонь, Чєрна-над-Тисою
Мапа
Містьскый уряд
Вебова сторінка http://chop.org.ua/

OSM:3607869;
Пляц в Чопі (западна часть)

Чоп (укр. Чоп) — є місто на югозападнім рогу Закарпатьской области на западї Українї. Лежыть на граніцї з Мадярьском тай Словеньском на узкій смузї міджі ріками Тиса і Латориця, дас 25 км на юг од областного центера Ужгорода.

Історія[едітовати | едітовати жрідло]

В часї міджівойновой Першой републікы Чеськословеньска належав Чоп к Словеньску; під політічный і судный район з резіденціов в Кралёвскім Хылмці. При передаваню Підкарпатьской Руси Совєтьскому Союзу в роцї 1945 належав як стратеґічный железнічный ґуз (стрїчають ся ту штрекы од Кошіць, Будапештї, Ужгорода і Мукачова) к теріторії выходного Словеньска, котре было передане СССР, і наперек тому же адміністратівно не лежало на земли підкарпаторуській.

Обывателї[едітовати | едітовати жрідло]

Жыє гев неповных 9000 людей, з них коло 40 % суть Українцї і Русины, 40 % Мадяре, решту пак Циґане, Росіяне, Білорусы, Словаци і Жыде.

Значіня[едітовати | едітовати жрідло]

Чоп є знамый передовшыткым зато, же є першов україньсков железнічнов станіцёв по приходї із Словеньска або Мадярьска (з Мадярьском є там і рядна драга і гранічный переход). Вєдно з Чєрнов над Тисов і Загоны так творять великый тай комплікованый железнічный ґуз, бо ся там стрїчать нормалный европскый розход шын (1435 мм) з російскым (1520 мм). Заставують ту влакы споюючі Братїславу, Кошіцї, Відень тай Будапешт а через Чоп, Мукачово а Львів з Київом а Москвов; тым ся ту выміняють подвозкы. Далша, менше затяжена штрека іде через Ужгород і Самбір до Львова.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. Чисельність наявного населення України на 1 січня 2022 року. http://db.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/ukr/publ_new1/2022/zb_%D0%A1huselnist.pdf. 

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Čop на чеській Вікіпедії.

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.