Франтїшек Крайняк

Матеріал з Вікіпедія

О. Франтїшек Крайняк (*4. януара 1956, Пряшів–Соливар) - ґрекокатолицькый священик, тлумач (перекладатель), публіціста і културный діятель русиньского середовискa на Словакії.

Прасыновець благословеного єпіскопа Павла Петра Ґойдіча. По закінчіню середньой школы в Пряшові штудовав в рр. 1976 – 1981 на Римокатолицкій кірілометодьскій богословскій факулті Універзіты Коменьского в Братіславі, кідьже в тім часі Ґрекокатолицька церьков в Чехословакії не мала властнной семінарії і богословы зо Словакії в державов контрольованій кількости могли штудовати лем на факулті в Братіславі. У 1999 році здобыв тітул ліценціата теолоґії. У 1981 році быв высвячченый на священика і короткый час служыв на парафії в Рокитові коло Гуменнного. Од 1985 року веце як дві десятьлітя служыв на парaфії в Міджілабірцях. Про свій бой проти словакізації Русинів і про заховаваня русиньской пасторачной практікы быв переложеный з міста Міджілабірцї до одлеглого села Камюнка. Остатні рокы є парохом в русииньскім селі Камюнка, старолюбовняньского окресу.

У 1983 році отець Крайняк сформoвав ґрупу священиків і віруючіх, котра собі дала задачу протлумачіти реліґійны і богослужебны тексты із церьковнославяньского языка на язык русиньскый. До русиньского языка переклав промінливы части святой літурґії.

Протлумачил на язык русиньский:

  • «Малый ґрекокатолицькый катехізм про русиньскы діти», 1992.
  • «Євангелія на неділі і свята цілого року», 1999.
  • «Євангеліє од св. Йоана», 2003.

Література[едітовати | едітовати жрідло]

Жерела и доказы[едітовати | едітовати жрідло]