Сойка

Матеріал з Вікіпедія
Сойка

Сойка або тыж кукша (Garrulus glandarius) є птах великости голуба з родины вороновых, росшыреный в цїлій Европі, Азії і в северозападній Африцї.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

  • Довжка тїла: 32–35 цм
  • Роспятя крыл: 52–58 цм
  • Вага: 150–180 ґ

Сойка є нафаребнїшый европскый представитель своёй родины. Є помаранчовобура з чорным хвостом і дзёбаком, ружовопомаранчовыма ногами, бурыма очами і білов гудзіцёв, котра є особливо нападна почас лїтаня. На крылах мать синї пірка з чорныма перечныма смужками, під оком чорный поздовжный фляк. Лїтать тяжко, вовнково і трепаво, на земли підскакує. Поглавя мають тоты самы фарбы, молоды птахы суть тмавшы і мають менше выразны синї пірка на крылах.

Хованя[едітовати | едітовати жрідло]

Сойчин голос

Сойка ся цїлорочно находить в змішаных лїсах, листяных і шпильковых лїсах, парках, загородах, садах і в остатнїм часї рїдкіше і в містах. Страчать свою природну полошавость і навщівлять містьскы паркы і загороды.

Обычайно ся озывать храптивым „кшрее“, мнявкавым „пієее“, котре є про лаіка нерознательне од кликаня канї лїсовой або жывым „куіт“. Знать наподобньовати голосы иншых звірят, але ай острый звук немащеного колеса фурика.

Страва[едітовати | едітовати жрідло]

Страву глядать як на стромах так і на земли. Жывить ся передовшыткым рослиновов стравов, окремо пак жолудями і буквіцями, котры собі скрывать в скрыші на зиму, але тыж і лїсковыма орїхами, зерном, різныма плодами і насїнём, чорніцями ці ярабинов ітд. Мясову страву творять передовшыткым молоды птахы, мышы, слимакы, ящуркы ці малы гады. Сама ся ставать частов жертвов векшых хищів.

Розмножованя[едітовати | едітовати жрідло]

Яйця сойкы

Гнїздить од кінце мая до початку юна. В припадї страчіня першой зношкы гнїздить звычайно бігом юна іщі раз. Гнїздо з конариків і постелене мохом або травов собі будує на конарях стромів або высокых кряках обычайно 5 м над землёв. В єднотливых інтервалах кладе саміця 5-7 жовтосивых 40×33 мм великых яєць; друга зношка парів, котры пришли о першу, мать 3-4 яйця. Інкубачна доба тырвать згруба 16–17 днїв.

На кормлїню молодять беруть участь обоми родічі. Молодята опущають гнїздо дас в 21–22 днях жывота, але іщі по добу 3 тыжднїв суть своїма родічамы прикормлёваны. В природї ся може сойка дожыти і веце як 15 років.

Підвиды[едітовати | едітовати жрідло]

Розознаваме приближно 42 підвидів сойкы, в середнїй Европі жыє підвид сойка середоевропска (G. g. glandarius).

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Sojka obecná на чеській Вікіпедії.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Література[едітовати | едітовати жрідло]