Орїховка

Матеріал з Вікіпедія
Орїховка

Орїховка (Nucifraga caryocatactes) є птах з родины вороновых.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

Великый дас як горліця. Мать тмаво буре зафарблїня з білыма капковыма фляками по тїлї. Спіднї хвостовы кровкы і конець хвоста суть білы. Самець і саміця ся не одлишують, молоды екземплары суть світло буры і мають білаве горло. Лїтать тяжкопадно, подобно як сойка. Голос мать верзаве „ґерр“.

Гнїздїня і зимованя[едітовати | едітовати жрідло]

Гнїздить в россяглых шпильковых горьскых лїсах, в дакотрых лїтах ся інвазівно обявую ай в низинах. Гнїздить в марцї аж апрілю раз за рік. Гнїздо є миска з травы, клёцьків, моху і лишайника уміщене высоко на стромах. Саміця зношать 3-4 білавы яйця з рїдкыма бурыма фляками, на котрых сидить сама дас 18 днїв а молодята кормлять обоми родічі коло 23-25 днїв. Орїховка є сталый і перелїтный птах (головно северьскы популації). Головне одлїтаня припадать на октобер і новембер.

Страва[едітовати | едітовати жрідло]

Стравов суть їм лїсковы і лімбовы орїхы, насїня шпильковых стромів, плоды овоцин, хробакы ітд. В зимі суть способны найти свої засобы орїшків аж 2 метры глубоко під снїгом.

Підвиды[едітовати | едітовати жрідло]

Тот птах мать 2 варієты, европску і сібірьску, котры ся одлишують, мімо шыркы білой смугы на кінцї хвоста, передовшыткым грубков дзёбака; европска варієта мать міцнїшый дзёбак бо лімбовы орїшкы европской лімбы мають міцнїшу шкарупину.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Ořešník kropenatý на чеській Вікіпедії.

Екстерны одказы[едітовати | едітовати жрідло]

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.