Московка

Матеріал з Вікіпедія
Московка
Periparus ater

Московка (Periparus ater) є малый співавый птах з родины синицёвых.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

  • Довжка тїла: 11 цм
  • Роспятя крыл: 18 цм
  • Вага: 8 ґ

Московка є нашым найменшым видом синицї. Мать сивый аж сивозеленкавый хырбет а хвіст, жовткавый або сивый бріх, тмавы ногы, чорну голову з білыма лицями і білый фляк на затылку, дякуючі якой єй можеме легко розознати. Обі поглавя ся міджі собов фарбами не одрізняють, молоды птахы суть простїшых тварів з жовткавыма лицями і затылковым фляком.

Росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Росшыреный є в скоро цїлій Европі, северній а середнїй Азії а в северозападній Африцї. Европска популація є гадана на 23 - 58 000 000 екземпларів, якы жыють на плосї векшій як 10 000 000 км2.[1] Часточно є перелїтна, часть середоевропской популації на зиму міґрує передовшыткым до южной Европы.

Еколоґія[едітовати | едітовати жрідло]

Через лїто московка жыє сама, в зимі жыє в меншых ґрупах часто і з громадов другых видів синиць. Шыковно ходить по корунах стромів а часто вісить і долов головов. В лїтї ловить і меншы хробачкы жыючі на шпильковых стромах, в зимі, як є мало хробаків, жере насїня а часто прилїтавать на кормитка. На ярь, в лїтї а в меншій мірї і на осїнь ся озывать гучным співом, в котрім ся повторюють два різно ясны тоны „віі-цу-віі-цу-віі-цу“.

Гнїздить в земных і стромовых дутинах або в пташых будьках з малов вступнов дїров у вышцї до 2 м над землёв, гнїздо стеле мохом. Што рік мать єдну або дві зношкы, першу на кінцї апріля або в маї, другу в юні. В єдній зношцї є 7 - 10 білых яєць з бурыма фляками, на котрых сидить лем саміця 14 - 16 днїв. Молодята опущають гнїздо по 18 - 20 днях жывота а у вольній природї ся дожывають найвеце 2 років.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. https://web.archive.org/web/20070317183026/http://www.iucnredlist.org/search/details.php/52092/all

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Sýkora uhelníček на чеській Вікіпедії.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему: