Квіч

Матеріал з Вікіпедія
Квіч

Квіч або рябинник (Turdus pilaris) є малый співавый птах з родины дроздовых.

Опис[едітовати | едітовати жрідло]

  • Довжка тїла: 24 - 27 цм
  • Роспятя крыл: 39 - 43 цм
  • Вага: 80 - 140 ґ

Квіч є співакый великый дас як кос, із щіглым тїлом, релатівно довгым хвостом і тонкым шпіцятым дзёбаком. Дорослый птах мать бурый хвіст, крыла бокы і горло з чорныма шіповыма фляками, білый бріх, сивый затылок а голову з білов смугов над оком. Дзёбак є жовтый, лабкы бурожовты. Самець і саміцї мають тоты самы фарбы. В середнїй Европі іде о міджі дроздами напросто незамінительный вид.

Росшырїня[едітовати | едітовати жрідло]

Квіч жыє в северній, середнїй а выходній Европі а в Азії од Ріну аж по северну Сібірь. Бігом 2. половины 20. стороча ся дістав тыж до западной Европы а на Брітаньскы островы. Квіч є переважно перелїтный вид, на зиму міґрує до южной і западной Европы, Малой Азії а до Індії. В Европі жыє в сучасности коло 28 - 48 000 000 екземпларів.[1]

Жыє в лїсах, садах, парках і на луках.

Хованя[едітовати | едітовати жрідло]

Квіч є сполоченьскый птах жыючій в чісленых ґрупах. В часї міґрацій ся зґрупує до величезных, дакілько сто членных ґруп. Часто ся озывать драпавым і голосным, в швыдкым слїдї ґрявчаным „ґаґ шак шак шак“. Спів є твореный із щебетавых, черкотавых і піскавых звуків.

Через лїто выглядавать передовшыткым дрібных хробаків і глисты, в зимі, коли такого їджіня нїт, ся жывить бобулями.

Пар дроздів на гнїздї

Векшынов гнїздить в колоніях рахуючіх максімално 50 парів. Шторік мать єдну або дві зношкы по 5 - 6 жовткастых яєць о великости 29 × 21 мм. Першы яйця кладе в апрілю, другу на переломі мая а юна. В россосї конарїв строму собі будує у вышцї од 4 до 7 м од земли гнїздо з конаріків і трав постеленых частями рослин. На яйцях сидить по добу 12 - 14 днїв лем саміця. Самець ся запоює аж до выховованя молодять, котры опущають гнїздо дас по двох тыжднях жывота, але іщі пару днїв потім суть докормлёваны.

Референції[едітовати | едітовати жрідло]

  1. https://web.archive.org/web/20070311140301/http://www.iucnredlist.org/search/details.php/51605/all

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Drozd kvíčala на чеській Вікіпедії.

Commons
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему: