Вікіпедія:Часты звідованя

Матеріал з Вікіпедія

Ту найдете часты звідованя (тзв. FAQ) і одповідї на них.

Одкы походить слово Вікіпедія?[едітовати жрідло]

Із слов вікі і енціклопедія. Вікі є концепція творїня інтернетовых сторінок і укладаня познаня, котру створив Ward Cunningham. Перша вікі ся означовала будь WikiWikiWeb, або лем вікі, што ся перенесло на вшыткы сістемы основаны на тых самых прінціпах. Назва походить з гавайчіны, точнїше із слова віківікі, што значіть швыдко.

Чом не стачіть лем „папірёва“ енціклопедія, котрых існує цїла шора?[едітовати жрідло]

Вікіпедії в много языках уж доказали, же суть хосновным і хоснованым жрідлом. Анґліцька Вікіпедія є докінце найхоснованїшым референчным жрідлом на Інтернетї. Чом бы русиньска вікіпедія мала быти вынятком?

Онлайн енціклопедія може комфортно увести одказы на іншы сторінкы, приношавши далшы інформації (і іншоязычны), што у друкованых не годен.

Гляданя в онлайн енціклопедії є швыдкише і комфортнїше.

Вікі енціклопедія може приношати найсвіжішы інформації, наприклад о молодых співаках, акторах, новых обявах, котры ся до друкованых енціклопедій лем так такой не дістануть, хоць бы собі то заслужыли. Є много річей, котры люде глядають на Інтернетї, бо у енціклопедіях бы то глядали надарьмо.

На Вікіпедії можете умістити інформації, котры бы сьте хотїли публіковати на вебі, але на вашых властных сторінках бы ся тяжше утримовали або не здобыли тілько позорности. Можете хосновати і взаємны одказы. На Вікіпедії можете тыж з далшыма людми легко сполупрацовати і інформації так годен векшынов утримовати актуалнїшы.

На Вікіпедії годен створёвати міджі геслами новы повязаности. Наприклад створите сторінку список пановничок і дате на ню одказы на вшыткы кралёвны ітп., о котрых ся на енціклопедії напише. Тоты можуть притім фіґуровати і в далшых статях подля своёй народности, професії ітд.

Яка є ґаранція, же передаваны інформації суть правдивы?[едітовати жрідло]

На першый погляд ся видить, же не є можне вірити енціклопедії, до котрой пишуть люде найрізнїшой рівнї. Можуть писати незмыслы і не сміють нарушати авторьскы права іншых енціклопедій. Лемже выгода Вікіпедії є множство редакторів. Формулації статей мусять быти вашы, але передаваны інформації не сміють быти в роспорї з тыма в енціклопедіях. Кідь найдете даякый незмысел ці правописну хыбу, можете вступити до сторінкы і хыбу справити.

Взглядом на то, же єднотливы верзії статей зіставають архівованы і суть легко доступны вшыткым хоснователям (през заложку "історія" у каждій статї горї), так в припадї, же дахто „справить“ правилни інформацію тым, же єй змаже, нагородить неправдивов інформаціов або незмыслом, так по выяснїню, яка є правда, може быти попереднїй обсяг дуже просто вернутый. Прінціпіално бы каждый автор мав інформації лем доповняти а не мінити. Вшыткы зміны суть записаны на сторінцї послїднї зміны, значіть, вшыткы авторы можуть свою роботу взаємно слїдовати і при незгодї діскутовати.

Як можу правилно цітовати Вікіпедію?[едітовати жрідло]

Статї можете будь лем приїмати і хосновати за дотриманя условій, припадно у образчіків і медій за дотриманя їх властных ліценцій. Вікіпедію але мож і цітовати. Мануал як правилно цітовати найдете на Вікіпедія:Цітованя Вікіпедії. Кідь хоснуєте дакотрый із штандартный способів цітації, поможе Вам Шпеціална:Cite.